Een tijdje geleden haakte ik voor mijn dochtertje en mijzelf deze Heerlijke Herfstsjaal. En het leuke van een blog is, is dat ik het patroon nu makkelijker kan delen! Hij is super fijn voor de koudere dagen en hij staat ook zo lekker stoer. En een leuke bijkomstigheid; je kan hem zo groot (of klein) maken als je zelf wilt, dus hij is voor elke leeftijd geschikt. Ook de keuze voor het soort garen is vrij. Met dik garen krijg je een lekkere chunky sjaal en met dunner garen wordt het een mooi sjaaltje voor op bijvoorbeeld een jurkje. Kies de juiste maat haaknaald bijbehorend bij het garen. Als je erg strak haakt; kies dan een maatje naald groter zodat hij mooi soepel blijft vallen.

Voor de sjaal op deze foto’s heb ik 5 bollen Drops Alpaca gebruikt (kleur: geverfd met dennenappels).

Het patroon heb ik hieronder uitgeschreven, dus je kan meteen aan de slag!

Gebruikte haaksteken:
halve vaste
losse
stokje
dubbelstokje

Haak 4 losse en sluit de cirkel met een halve vaste.

toer 1.
Haak 5 lossen, 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 1 lossen, 1 dubbelstokje in de cirkel.

toer 2.
Keer je werk. Haak 5 lossen. Vervolgens 3 stokjes om de losse van de vorige toer, 1 losse, -3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes- om de 3 lossen van de vorige toer, 1 losse, 3 stokjes om de losse van de vorige toer, 1 losse, en eindig met een dubbel stokje in de 4e lossen van de vorige toer.

toer3.
Keer je werk. Haak 5 lossen, *3 stokjes om de losse van de vorige toer, 1 losse*, *-* herhalen tot het middelpunt, -3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes- om de 3 lossen van de vorige toer, 1 losse, *-* herhalen tot het einde van de toer en eindig met 1 losse en vervolgens een dubbelstokje in de 4e lossen van de vorige toer.

Herhaal nu toer 3 zo vaak als nodig om de gewenste afmeting van je sjaal te krijgen.

De rand:
Haak 1 keerlosse en keer je werk. Haak op het dubbele stokje 1 vaste, 3 lossen en 1 vaste. Vervolgens haak je *1 vaste om elke losse, 1 vaste op het eerste stokje, (1 vaste – 3 lossen – 1 vaste) op het middelste stokje en weer een vaste op het derde stokje*. Dit *-* herhaal je tot aan de punt. Daar haak je op het eerste cluster van de 3 stokjes; 1 vaste op het eerste stokje, 1 vaste – 3 lossen – 1 vaste op het middelste stokje, 1 vaste op het derde stokje. Om de 3 lossen haak je opnieuw 1 vaste, 3 lossen en 1 vaste. En op de tweede cluster van stokjes haak je weer 1 vaste op het eerste stokje, 1 vaste – 3 lossen – 1 vaste op het middelste stokje en 1 vaste op het derde stokje. Vervolgens herhaal je *-* weer tot het einde. Op het laatste dubbele stokje haak je weer 1 vaste – 3 lossen – 1 vaste.

Hecht af en klaar is je Heerlijke Herfstsjaal!

Je kan nu nog kiezen om bijvoorbeeld leuke kwasten aan de punten te hangen of hem gewoon zo te laten.

Veel plezier met maken! En als je hem deelt op Instagram; zou je dan de hashtag #heerlijkeherfstsjaal willen gebruiken en mij willen taggen? Ik vind het natuurlijk super leuk om jullie creaties te zien!

Liefs Jessica

Dit patroon is ontworpen door Jessica Kouwenhoven, @studioforestfriends. Het patroon en de bijbehorende foto’s zijn eigendom van de ontwerper en bedoeld voor privégebruik.
Kopiëren of overnemen van (delen van) het patroon is niet toegestaan.